Könyvbarátok

"A könyv az emberi boldogság egyik lehetősége"

Címkefelhő
Feedek
Megosztás
Nem létező könyvek tára 5.

Kritika és borítóterv a két éllovasnak:

Illó Lilla
Viszlát odaát!
"Mary háromszor fordult meg, mire el merte hinni, hogy senki sem követi ezen a kihalt útszakaszon, s háromszor szidta le magát, hogy ne legyen olyan paranoiás, ám nem is sejthette, hogy ez a sötét éjszaka több borzalmat tartogat számára, mint amennyit ember elképzelni képes."

Ha valaki még nem élte át a csontig hatoló, pokoli rettegés kínját, annak hasznos tapasztalat lesz fellapozni Illó Lilla könyvét. A szöveg szinte beégeti magát az ember tudatalattijába, hogy szembesítse legmélyebb félelmeivel.
A horrort sokan könnyű műfajnak tartják, de megragadni a legősibb emberi érzelmet, ezt az artikulálatlan vad iszonyatot, a legnagyobb íróknak is feladja a leckét. Aki mégis képes ilyesmire, az veszélyes szöveggel ajándékozhatja meg a világot, és ez történt a Viszlát odaát! esetében is.
A regény egy percig sem jut nyugvópontra, hihetetlen váltásaival teljesen össze tud zavarni a reális és irracionális határát illetően. Akárcsak H.P. Lovecraft regényeiben, itt is a törékeny emberi lélek próbál szembenézni olyasmivel, aminek feldolgozására antropológiailag képtelen. A rettenet viszont feketénél is feketébb humorral társul, ami hatványozza a könyv szuggesztivitását, csapdába ejti, sarokba szorítja az olvasót, hogy ott mérje rá a döntő csapást. Csak erős idegzetűeknek!

Szilágyi Enikő
A tükör
"Az ajtóból visszatekintve fájdalom lett úrrá rajta: elárasztották az emlékek, ebben a pillanatban összetört és mint egy tükör, darabjaira hullott szét..."

Honnan tudjuk, hogy kik vagyunk? És egyáltalán hogyan határozhatjuk meg az én fogalmát? Meglehet, hogy az ember nem egyéb, mint vágyak és vélekedések laza rendszere? Az én határainak elmosódása jellegzetes problémája a nyugati kultúrának, és Szilágyi Enikő regénye élesen reagál erre a problémára. A tükör szimbolika következetesen érvényesül az egész műben, a lélek tükre maga is egy tükör, mely önmagát tudja csak visszaadni ebben a végtelen ürességben. A széthulló darabok torz mozaikká állnak össze, mely már képtelen hiteles reflexióra. Az ember mindig csak valamilyen közvetítésen keresztül juthat el önmagához, és ha ez a felület – melyen keresztül énünkhöz csatlakozunk – szenved el sérülést, akkor esélytelenek vagyunk visszatalálni a kiindulóponthoz. A főhős küzdelme pont ezáltal hősies, és nyer eposzi magaslatokban járó igazolást.
Nem könnyű ábrázolni a lélektől lélekig vezető utat, de ez a regény még ennél is többre, a léleknek önmagáig vezető útjának bemutatására vállalkozik, és ebben megcsillan a szerző lenyűgöző pszichológiai jártassága és ismeretelméleti tájékozottsága. Nem könnyű olvasmány, de megéri a fáradtságot.

Holnap éjfélkok véget ér a játék, szavazataitokat addig tudjátok leadni a Könyvbarátok Facebook oldalán.
Részletes infó a játékról.
Készülnek a további borítók és kritikák!

Irodalmi játék célegyenesben - gyors helyzetjelentés

Rohamosan közeledik a Könyvbarátok Facebook oldalán meghirdetett irodalmi játék vége, ambíciózus szerzőinknek köszönhetően pedig kétségtelen, hogy szoros befutóra számíthatunk. Még nem tudjuk, hogy ki lesz az irodalmi élet legfényesebb csillaga, de komoly átrendeződések következtek be az utóbbi napok során az élmezőnyben. Íme, az aktuális - a bejegyzés pillanatában érvényes - állás:

Szilágyi Enikő
A tükör
október 26., 13:50
Ez 22 embernek tetszik.

Lilla Illó
Viszlát odaát!
október 24., 19:33
Ez 13 embernek tetszik.

Balló Gábor
Lendkerék és vasakarat
augusztus 27., 11:22
Ez 7 embernek tetszik.

Doba Dóra
Érzelmes érzelmek
október 26., 16:12
Ez 6 embernek tetszik.

Magyar Anikó
Könnykaleidoszkóp
október 27., 8:59
Ez 5 embernek tetszik.

Csiszár László
‎"Táncolj te is, kukacka!"
augusztus 26., 17:38
Ez 3 embernek tetszik.

Bárány Balázs
Engesztelhetetlen gyűlölet
szeptember 17.6:47,
Ez 3 embernek tetszik. ·

Kubovics Mónika
Egy álomvilág jegyzetei
október 21., 14:04
Ez 3 embernek tetszik.

Pataki Marianna
Villanások
október 23., 7:25
Ez 3 embernek tetszik.

Molnár Emese
Szirén éneke
október 25., 22:05
Ez 3 embernek tetszik.

Tóth Zsuzsa
Engem ne várjatok!
szeptember 15., 16:58
Ez 2 embernek tetszik.

Kristóf Kriszta
Kihalni esélyes
október 24., 21:52
Ez 2 embernek tetszik.

Izrókné Komjáthy Judit
Kedves Naplóm! Avagy, kamasznak lenni nem is olyan nehéz
október 20., 11:16
Ez 2 embernek tetszik.

Lena Belicosa
A kincses láda titka (I. Barbarossa hagyatéka) 1.
Ez 2 embernek tetszik.

Czira Attila
A Bestia
augusztus 26., 16:16
Ez 1 embernek tetszik.

Boruzs Dora
Reszket a bokor, mert...
október 20., 18:06
Ez 1 embernek tetszik.

Kohut Katalin
Van örök szerelem?
október 23., 7:51
Ez 1 embernek tetszik.

Kohut Katalin
Őrült Johanna
‎október 20., 20:04

Fako Istvánne Jamilah Salam
Isten és a király vendége voltam
Az ötödik pillér
október 23., 13:45

Segítsétet a szerzőket, akik elnyerték tetszéseteket, vagy írjatok valami frenetikus pályamunkát, és vegyétek üldözőbe az élmezőnyt! Szavazni és pályázni változatlanul a Könyvbarátok Facebook oldalán tudtok (augusztusi 23-án került ki az első bejegyzés) De akárhogy is döntötök, az óra gyorsan ketyeg!
Részletes információ a játékkal kapcsolatban.
A kész borítóterveket és kritikákat pedig változatlanul a Nem létező könyvek tára cikksorozatban találjátok. Még ma kikerül a két éllovas könyvének kritikája is!

Nem létező könyvek tára 4.

A legújabb kritikák és borítók az irodalmi játék résztvevőinek. Most is elmondom: Nagyon nehéz egy mondat alapján helyes következtetéseket levonni, így ha tévútra keveredtem volna, akkor elnézést kérek a szerzőtől.

Kristóf Kriszta
Kihalni esélyes
"- Te egy szinoníma vagy a törzsgyökeres baromra! - bilincselem hátra a delikvens kezét."

Szemtelenül szókimondó, humoros és erőszakos. A Balek óta nem olvastam ennyire addiktív krimit, és a magyar főváros sem mutatta még soha ezt a brutális, de mégis szerethető arcát. Az biztos, Kristóf Krisztának kisujjában van az atmoszférateremtés, a regényalakjaival viszont nem bánik kesztyűskézzel.
A mű létértelmezésének alapja az „aki hülye, haljon meg” elv, amit a szerző következetesen érvényesít is a sztori egészében. Ahogy a krimi kibontakozik, felvonulnak a nagyvárosi élet egyedi és túlságosan általános figurái egyaránt, de vajon rendet lehet-e vágni ebben a káoszban? A kisszerűség megbocsáthatatlan, de a stílus életet menthet, de aki valóban túl akar élni ebben a városi dzsungelben, annak csakugyan össze kell szednie magát.
Az urbánus populáris kultúrának is egyedi, immár 21. századi látleletét veheti kezébe az olvasó. A regény lüktet, él, pulzál, csakúgy mint a város, melyben játszódik. Ez is csak egy újabb evolúciós verseny, melyre joggal figyelmeztet minket a villamosokon olvasható figyelmeztetés torzítása: Kihalni esélyes!
Igazán ütős kis olvasmány, tarkón vágja az embert. A furcsa viszont az, hogy örülünk neki…

Boruzs Dora
Reszket a bokor, mert...
"Egy nyári éjszakán történt a dolog."

A címként citált Petőfi idézet érdekes irodalmi játékra hív minket. Lánglelkű költőnket valahogy nem az erotikus szenvedéllyel azonosítjuk, de ha kicsit megfeledkezünk a költőt övező mitológiáról és ezzel kapcsolatos előfeltevéseinkről, akkor rá kell ébrednünk, hogy szűkös az a keret, melybe nemzeti klasszikusunkat szorítani próbáljuk.
Noha a regény nem irodalomtörténeti mű, élesen reflektál erre a problémára is. A Reszket a bokor, mert… a szerelmi szenvedélyt tematizálja szokatlanul nyílt, kendőzetlen stílusban. Végigjárja az utat az egyik embertől a másikig, de egy percig sem hajlandó öncsaló kompromisszumokba ringatni az olvasót. Freud szerint az ember boldogságvágya egy pillanatnyi állapot időbeli kiterjesztésének igénye, mely jellegénél fogva megvalósíthatatlan. Nem jár mindenkinek a boldogság, és szerencsések azok a kevesek, akik röpke percekre részesülhetnek belőle. A szerelem, a szenvedély és a szexualitás egysége, ősi vágyálmaink a tökéletes párkapcsolatról pedig gyakran megvalósíthatatlannak bizonyulnak. Mégsem szomorú könyvet ad kezünkbe Boruzs Dóra, sokkal inkább életszerűt.

Kohut Katalin
Őrült Johanna
"Vétkesek közt cinkos, aki néma"
A börtön elmeosztály iszonyatos karmája
Három kísérő angyal jelezte Johanna születését. Anyai nagyapja és édesanyja szörnyű sorssal ajándékozta meg a gyermeket: az apokalipszis végeláthatatlanságával, mely a jókat és az embereket sújtotta. Anyai nagyapja a sárospataki és környéki tulajdonos volt, Benkő Lajos, apai nagyapja ősrégi család elszegényedett leszármazottja , Kohut József énekes tehetséggel és a tehetetlenséggel a szűkösség ellen, mely a családot a hét hegy városában való tartózkodása alatt ítélte.

A viharos körülmények között megjelent Őrült Johanna az év egyik nagy könyvmeglepetése. Annak ellenére, hogy masszívan ellenáll a műfaji meghatározásra tett kísérleteknek, mégis megtalálja az utat az olvasókhoz. A női lélek legsötétebb titkait tárja fel a szerző, de nem elégszik meg feminista frázisokkal. Gyomorba vág a regény plasztikussága, a részletek iránti döbbenetes érzéke. A külvilág nem díszlete a történetnek, hanem Johanna belső lelki vívódásainak és vadságának érzéki kivetítése. Ezért nehéz szabadulni az írás szuggesztív hatalma alól, mely megkísérti és próbára teszi a figyelmes olvasót. Nem könnyű olvasmány, hiszen arra késztet, hogy újragondoljuk a világhoz és önmagunkhoz fűződő viszonyunkat. Johanna őrültsége nem is annyira lelki állapot, sokkal inkább az értetlen társadalomnak adott bátor válasz, morális választás kérdése. Hiszen az őrült világ csak egyetlen dolgot visel nehezen, ha valaki változtatni szeretne a szabályokon.

A játék részletes leírása.
Szavazzatok kedvenceitekre a facebookon!

Nem létező könyvek tára 3.

Az ígéretnek megfelelően jönnek az új kritikák és könyvborítók az irodalmi játékunk résztvevőinek pályamunkáihoz. Nem győzőm hangsúlyozni, hogy teljesen önkényesek az írások, így ha valaki nem igazán ismer rá eredeti elképzeléseire könyvével kapcsolatban, az nézze el nekem ezt a kis tévedést.
Az írásokra szavazni változatlanul a Könyvbarátok facebook oldalán tudtok, aki pedig kedvet érez a játékhoz, annak október 31-éig még szabad a pálya.
Íme, az új kritikák:

Lena Belicosa
A kincses láda titka
(I. Barbarossa hagyatéka) 1.

"A vitorlás hajó oldalra dőlt a szélben, Marcos azonban erősen markolta a kötelet, és ha lassan is, de az Estrella Luminosa (Fénylő csillag) névre keresztelt hajó hamarosan visszaállt a normális állásba, és finoman szelte a Földközi tenger hullámait."

Lena Belicosa érdekes történelmi kalandra hív minket regénysorozatának bevezető kötetében. Művét olvasva tudatosul bennünk, hogy a filológia határozza meg életünket. A rejtélyek koron és téren átívelő dzsungelében nehezen találjuk a biztos pontokat, létünk stabil fundamentumát.
A szerző rendkívüli műveltségről és jártasságról tesz tanúbizonyságot, de képes elkerülni a didaktikusság buktatóit, és olyan olvasnivalót ad kezünkbe, mely irodalmi igényessége mellett sem veszít semmit friss és könnyed populáris hangjából.
A rejtélyes kincs nyomába szegődve az olvasót megérinti a történelem misztikuma, európai kulturális örökségünk lenyűgöző varázsa. A csillag, mely megmutatja nekünk a helyes irányt, egyszerre utal vissza a betlehemi történethez, és vezet minket a kincshez, vagy – ha úgy tetszik – ver hidat a történelmi való és a misztikus megtapasztalás között.
A történetvezetés Umberto Ecót idézi, így nagyszerű olvasmány a könnyed szórakozás kedvelőinek, és a fajsúlyos irodalmi rejtélyek és mélystruktúrák szerelmeseinek egyaránt.

Bárány Balázs
Engesztelhetetlen gyűlölet
"P. ezen a reggelen úgy érezte, hogy évek teltek el a vekker csörgése és az ágyból való kikászálódás között."

Az engesztelhetetlen gyűlölet elvezet bennünket a lélekrombolás origójához, és miközben rettenthetetlen elszántsággal tárja föl témáját, önmaga is saját tárgyává válik.
Bárány Balázs pusztító könyvet adott a kezünkbe, alighanem a modern magyar irodalom legfrissebb klasszikusát, és életre hívta P. figuráját, aki új dimenzióikat ad az idegenség fogalmának. A regény főhőse egy azonosulási pontokat nem kínáló, tragikusan félreértett és félremagyarázott alak, akinek minden tette, minden próbálkozása gyűlöletet vált ki embertársaiból.
Még is mit lehet tenni ilyen elkeseredett helyzetben? Nos, P. nem kafkai hős, ezért az őt körülvevő ellenséges világ teljes ignorálása mellett dönt. És egyre inkább világossá válik, hogy a forgószél belsejében nyugalom van. Egy ember szemben mindenkivel, de vajon van-e esélye a végtelen és engesztelhetetlen gyűlölet ellen? Hős és anti-hős között még sosem volt a határ ennyire elmosódott.
Kiváló regény azoknak, akiket nem rémít meg a szöveg hatalma.

Izrókné Komjáthy Judit
Kedves Naplóm! Avagy, kamasznak lenni nem is olyan nehéz
"Engem is utolért a kamaszlányok egy titkos hobbija, a naplóírás. Úgy döntöttem lejegyzetelem a gondolataimat és mindennapjaim eseményeit."

A magyar irodalomértés nagy általánosságban még mindig valamilyen korszerűtlen pozitivista paradigmában tapogatózik, mely teljesen alkalmatlannak bizonyul Izrókné Komjáthy Judit regényének értelmezéséhez. Nehéz helyzetben vannak azok a kritikusok, akik nem tudnak különbséget tenni a szerző és a narrátor között, a lírai önvallomás mögött ugyanis egy érett regényíró bújik meg, aki parádés irodalmi játékot játszik az olvasóival. A kívüliségben felfedezett én, a másban felfedezett azonos dinamikája teszi valóban egyedülállóvá a regényt, és tereli a műfajt egészen újszerű vizekre.
A látszólagos lágyság és szentimentális hangulat mögött diszkrét lázadás és feszes koncepció bujkál. A kamaszlány regénye valójában egyetemes emberi problémák, az önmegismerés és öndefiniálás kérdéseit járja körül. Kik is vagyunk mi, és mit akarunk ebben a világban?
A Kedves Naplóm! eleve egy olyan formát választott, melyben a szó egyaránt érvényesül kifelé és befelé. Feltehetjük a nagy kérdéséket: Ki írja és ki olvassa ezt a bizonyos naplót? A választ viszont nem a könyvben, hanem önmagunkban találjuk meg.

Az irodalmi dicsőség elviselhetetlen könnyűsége! – reloaded

A játék folytatódik...
Kissé ugyan feledésbe merült, de az augusztusban meghirdetett irodalmi játékra még mindig lehet nevezni. Október 31-én viszont végérvényesen lezárul a szavazás, és kiosztjuk a nyereményeket. A megszerzett irodalmi dicsőség azonban tárgyi javakban kifejezhetetlen, és soha nem évül el.
Emlékeztetőül: (az eredeti kiírás):
„Híres író szeretnél lenni, de túl lusta vagy megírni egy regényt? Maximálisan megértünk Téged! Egy regény elkészítése hosszú hónapok, vagy akár évek munkája lenne. De most itt a lehetőség, hogy minimális energiaráfordítással Te is sütkérezz az irodalmi dicsfényben! Küldd el a Könyvbarátok facebook oldalára leendő regényed címét és első mondatát, és bízd magad a nagyérdemű közönség véleményére. Ha a te műved zsebeli be a legtöbb lájkot, akkor megnyered a Kezdő írók kézikönyvét, hogy sikerrel befejezhesd a sokak által várt alkotásodat! Tehát cím és első mondat – Ennyit kell csak tenned az irodalmi örökkévalóságért…”
Azóta a nyeremény még kiegészült 4 db 400 Ft értékű könyvkuponnal, amelyeket a www.book.hu webáruházban lehet levásárolni. Tehát a beérkezett lájkok alapján már az első 5 helyezett kap ajándékot.
Ezen felül pedig minden pályamunkához készül egy teljesen önkényes borítóterv és egy rövid kritika, amit itt a blogon olvashattok a Nem létező könyvek tára cikksorozatban.
Tehát a nevezéshez kell: egy könyvcím + egy első mondat, melyeket a Könyvbarátok facebook oldalára írjatok meg nekünk kommentben a játékot hírül adó bejegyzés (augusztus 23-án került ki) alá. A már meglévő kommentekben szereplő ötleteket pedig lájkotokkak segíthetitek a győzelemhez.
„Ne aggódj. Máskor is ment az írás, most is menni fog. Semmi mást nem kell tenned, mint leírnod egyetlenegy igaz mondatot. A legigazabb mondatot, amit tudsz.” Ernest Hemingway

Új Philip K. Dick filmadaptáció a láthatáron

Nem mondhatnám, hogy Ridley Scott elkötelezett rajongója volnék, de az tény, hogy a Szárnyas fejvadásznál eddig egy filmnek sem sikerelült jobban megidéznie Philip K. Dick regényeinek hangulatát, noha a film – történetét tekintve – igencsak elragaszkodott az eredeti szövegtől. Felemás érzéssel olvastam, hogy jelenleg Az ember a fellegvárban feldolgozását fontolgatja, melyből egy négy részes minisorozatot forgatnának a BBC-nek. De nem leszek rosszindulatú, reméljük a végtelenül kiszámítható történelmi iparos munkák (Gladiátor, Robin Hood, A sólyom végveszélyben stb.) után visszatér a kreatívabb énjéhez, vagy talál olyan rendezőt a projektre, akitől ez joggal elvárható.
Az ember a fellegvárban az alternatív 60-as évekbe kalauzol minket, egy olyan világba, ahol Németország és Japán nyerte meg a második világháborút. Az egykori Egyesült Államok nyugati partvidéke japán megszállási övezet, keleten a németek hoztak létre bábállamot, a Sziklás-hegység pedig törékeny függetlenséggel rendelkező ütközőzóna. De létezik egy betiltott könyv, a Lassan vonszolja magát a sáska, mely másképp meséli a háborút. Ebben a történetben a szövetségesek győzedelmeskedtek, de itt sem találhatunk rá saját történelmi valóságunkra.
A szerző a nácik bosszújától tartva magányosan él a Fellegvárban, de műve - a regénybeli regény - minden szereplő életét alapjában határozza meg. Az alternatív történelemre torz tükörként, vagy inkább tükrök egész labirintusaként reflektálva bizonytalanít el minket a Philip K. Dick az objektív valóság képzetével kapcsolatban. Mindenki a valóságot keresi, de hogy az létezik-e egyáltalán, az nyitott kérdés marad.

Remek alapanyag egy nagyszerű feldolgozáshoz, de egyedi hangulata és filozófiai mélysége nehezen lesz adaptálható. Várom az eredményt.

Veszek én könyvet, de hozzátok ki ingyen!

Litkai Gergőnek volt régen egy nagyon jó kis írása a bolti akciókról. Vietnámi strandpapucs ennyiért? A hülyének is megéri. Nevetünk, de valójában agyunk akció érzékeny területe evolúciós ugrás következtében különösen fejletté vált az utóbbi évtizedekben. Szerintem kimutathatóan több boldogsághormont termel a szervezetünk, ha valamihez olcsóbban jutunk hozzá.
Az online vásárlás sok tekintetben kielégítené kedvezmények iránt jelentkező über-igényeinket, ha nem lenne az átkozott szállítási költség.
Most, hogy végre van magyar E-bay, ez még fájdalmasabb, hiszen kiborítóan egyértelmű a gigászi pluszköltség. De nem kell ehhez messzire menni, a hazai webáruházak is kőkeményen odateszik a szállítása díjat, hacsak nem vásárolunk komoly pénzekért.
A lényeg ugyanaz mindenhol: Kevés pénzből nehéz jól járni a netes vásárlással. Én lelkes látogatója vagyok a könyves webáruházaknak, és rendkívül bosszantó, ha kinézek egy régóta keresett kiadványt potom áron, de a dupláját ki kell fizetnem, vagy választanom kell még hozzá egy csomó cuccot, hogy az áruház benyelje a kiszállítás díját.


Ezért különös örömmel tölti el a szívemet, ha nem termékre, hanem szállításra vonatkozó akcióba futok bele. A www.book.hu webáruházban most a kiszállítás csak 550 Ft vagy ingyen van. Az ingyenesség ugyan most is csak egy bizonyos rendelési érték felett játszik, de az 550 Ft összevetve a máshol tapasztalt árakkal rendkívül baráti. És azt talán mondanom sem kell, de ez – szemben a konkrét könyvekre hirdetett akciókkal – minden kiadványra vonatkozik.

Kis vámpírológia 1.

Régen is para volt egy vámpírral találkozni, de még tudtuk, hogy mi a teendő. Fokhagyma, karó, kereszt stb., volt egy biztos cselekvési sémánk, ami hozzásegített a szörny legyőzéséhez. A vámpírok viszont mára teljesen elburjánzottak, köszönhetően a sok kielégítetlen középkorú szerzőnőnek, akik romantikus, szerethető vérszívók tömegeit szabadították ránk.
De nem kell kétségbeesni, ez a kis írás hasznos támpontokat ad, hogyan ismerjük fel, és hogyan győzzük le az utunkba kerülő túlvilági lényeket.

Drakula gróf – Bram Stoker vérszívója
Abszolút klasszikus szörny. Éjszaka aktív, a napfényben nem mutatkozik, a nappali órákat katatón állapotban saját ősi koporsója fedezékében vészeli át. Bőre sápadt, szemfogai hegyesek, és senkit se tévesszen meg ványadt külseje, nagyon veszélyes és intelligens ellenfél. A közelében senki sem érezheti magát biztonságban, de azért inkább a zsenge csajokat szereti, a nemesi származás kimondottan komoly rizikófaktor jelenthet az ifjú hölgyeknek.
Szerencsére az ismert vámpírvédelmi eljárások tökéletesen működnek ellene, tehát fokhagyma, kereszt, szentelt víz, karó egyaránt számításba jön. Durva elmetrükkökkel is operál, ezért ha vadászatára vállalkozunk, akkor lehetőség szerint a nappali időszakot válasszuk, hiszen ekkor teljességgel harcképtelen. A vér és az életerő kiszipolyozása után áldozatait vámpírrá teszi, abszolút életellenes, amorális és végtelenül gonosz. Ne szórakozzatok vele!

Veszélyesség: 10/10
Sárm: 10/2
Előfordulás: 10/1 (nagyon ritka) A Kárpátokban honos, és ritkán mozdul ki. Ha mégis utazásra vállalkozik, akkor a nagyvárosi miliőt részesíti előnyben.


J.R. Ward vámpírjai – A Fekete tőr testvériség vérszívói
Pofátlan szépfiúk sötét titkokkal. Könnyű őket felismerni. Ha egy olyan fickóval találkozol, aki úgy néz ki, mintha most forgatná a legújabb Gillette reklámot (és persze történetesen nem egy Gillette reklám forgatásán vagy), akkor valószínűleg belefutottál egybe. Itt most kétfelé ágazik a történet:
-    Ha férfinek születtél, akkor nem lesz vele túl sok dolgod, némi undort érzel majd, és némi értetlenséget, hogy vajon mért bomlanak utána a legjobb csajok.
-    Ha nő vagy, huszonéves és jól is nézel ki, akkor bizony bajban vagy. Ugyanis ez a vámpír hosszasan drámázni fog azon, hogy legszívesebben kiszívná a véred, de végül csak egy vacsorameghívás lesz a dologból, majd eltöltötök együtt egy szenvedélyes éjszakát. Kellemes élmény lesz, de reggel menekülnötök kell majd mindenféle még sokkal rosszabb-gonoszabb-sötétebb lények elől… Tehát összességében nem éri meg! A legjobb amit tehetsz, hogy lemondod  a randit fejfájásra hivatkozva, és akkor elkerülöd az összes hülye problémát.

Veszélyesség: 10/4
Sárm: 10/10
Előfordulás: 10/8 (gyakori) A nagyvárosi felkapott szórakozóhelyeket preferálja.

Lestat de Lioncourt – vámpír Anne Rice módra
Nem egyszerű, de a felkészült szemlélő könnyedén azonosítani tudja az Anne Rice féle vérszívót is. Jó támpontot ad az elviselhetetlen francia akcentus és a Tom Cruise-t idéző bárgyú vigyor. Ezek a vámpírok bizony a halhatatlanok világának legelégedetlenebb tagjai. Folyton sírnak, hogy mennyire elviselhetetlen a létezés, és gyakran gonoszsággal kompenzálják elszúrt életüket. Hasonlóan Bram Stoker Drakulájához, ők is rengeteg trükköt tudnak, de a harapásuk még nem jelent okvetlenül vámpírrá válást. Ők sem lennének túl boldogok, ha még több ilyen depresszív élőhalott bolyongana a világban.
Ha mégis szembekerülsz eggyel, akkor jó ha tudod, hogy a hagyományos vámpírölő eljárások nem működnek ellenük, tehát ne is próbálkozz fokhagymával, kereszttel vagy karóval, ez mind csak időpocsékolás. A tüzet viszont nem viselik valami jól, így lángszóró vagy – megfelelő légi támogatással – a napalm szőnyegbombázás hatékony megoldást jelenthet az általuk okozott problémákra.  Veszélyességi fokozatukat növeli, hogy biszexualitásra hajlamosak, így nem csak a nőknek akad félnivalójuk.
Veszélyesség: 10/8
Sárm: 10/8
Előfordulás: 10/4 (átlagos) Zenebolond, így zenés szórakozóhelyeken és koncerteken gyakran előfordul, alkalmanként előadóként is. Joggal felmerülhet a kérdés, de a válasz nem, Keith Richards nem vámpír, ne is zaklassátok ilyesmivel.

Edward Cullen - Stephenie Meyer vámpírjai
Ezek olyan galamblelkű vámpírok, hogy már szinte szégyellem őket rátenni a listára. Napos időben könnyű őket felismerni, bőrük gyémántos csillogású. Nincs bajuk a napfénnyel, de azért a strandot általában elkerülik. Általában olyan területen élnek, ahol az éves csapadékmennyiség kiugróan magas, így ez a faj Magyarországon csak a Dunántúl bizonyos részein lehet honos. Noha nem rendelkeznek hegyes szemfogakkal, ez ne tévesszen meg senkit, a fogaik ettől még rendkívül élesek, és tökéletesen alkalmasak a vérszívásra.
A közösségen belül általában visszahúzódó figurák, de ne tévesszük össze a kamaszos művészallűröket a vámpír attribútumokkal, mert pont erre játszanak. Elég érzelmes típus, így az álmodozó karakterű csajok vannak a közelükben a legnagyobb veszélyben.

Veszélyesség: 10/2
Sárm: 10/9
Előfordulás: 10/9 (nagyon gyakori) Esős, viharos időben figyelhető meg legkönnyebben saját életterében.