Könyvbarátok

"A könyv az emberi boldogság egyik lehetősége"

Címkefelhő
Feedek
Megosztás
A titkok titkának titkai titokzatosan!

Titkok, kódok, összeesküvések az irodalomban

Egy nyaralás alkalmával olvastam el A Da Vinci-kódot, és nem bántam meg, hogy végül erre a könyvre esett a választásom. A körülötte kialakult botrány (vagy inkább botránymarketing?) soha nem tudott igazán érdekelni, nekem bőven elég volt, hogy egy fordulatos, pörgő ritmusú regényt lapozgathattam a strandon.
Mert valljuk be, nagyon jó volt az ötlet. Vallási fanatikusok, köztünk élő történelmi misztériumok, egy sármos bölcsészhős és némi művészettörténet remek arányérzékkel és írói leleménnyel összerakva. Dan Brown vajon sejtette, hogy milyen eszement divatot szabadít a világra?
Lassan nincs olyan hónap, hogy ne jelenne meg a könyvesboltokban egy titok, egy kód, egy rejtett történelmi üzenetet feltáró thriller vagy kalandregény. Még ezzel sem lenne semmi baj, némelyik egész olvashatóra sikeredik, de az a brutális botránykultusz, amit - feltehetőleg a szerzők és kiadóik - a regények köré álmodnak, az deprimálóan nevetséges.
Itt van például Rita Monaldi és Francesco Sorti csodás "betiltott könyvsorozata", melyből eddig három kötet (Imprimatur, Secretum, Veritas) olvasható magyar nyelven. Mindenkinek figyelmébe ajánlanám a sorozat hivatalos magyar oldalának nyitólapját, ahol ezt a szöveget olvashatjuk:
"Rita Monaldi és Francesco Sorti még az egyetemen ismerték meg egymást, és nem sokkal később össze is házasodtak. Francesco zenetörténetből, Rita pedig görög filológiából szerzett diplomát. Egy ideig újságíróként dolgoztak, ám az őket érdeklő kényes témák miatt (maffia, egészségügyi botrányok, korrupció) sok nehézségük akadt. Többször megfenyegették őket, otthonukat pedig többször feltúrták, hogy az összegyűjtött bizonyítékaikat eltűntessék. Ezek után úgy döntöttek, inkább történelmi regényekkel kezdenek el foglalkozni, mert azt gondolták, ha három évszázaddal korábbi eseményekbe ássák bele magukat, azzal biztosan nem lehet gond. De hamar kiderült, hogy tévedtek, hiszen a Vatikán nyomására első regényüket, az Imprimaturt rögtön a megjelenés után gyakorlatilag betiltották Olaszországban. Ezek után egy holland kiadóhoz szerződtek, és elhatározták: több könyvüket nem is engedik megjelentetni hazájukban. Írásaik csak fordításban olvashatóak."

Nem is regényírókról, hanem bátor szívű szerelmespárról van szó, akik dacolnak a zsarnoksággal. EZ BAROMSÁG! Mi a fenét jelent az, hogy "gyakorlatilag betiltották"? Az én olvasatomban azt, hogy valójában nem tiltották be! Még véletlenül sem szeretnék olyan színben feltűnni, mintha védeném a katolikus egyházat, mely mindig is képes volt végtelenül nevetségesen reagálni irodalmi újdonságokra, de az, hogy valamit a Vatikánban nem olvasnak szívesen, az nem azt jelenti, hogy az a könyv be van tiltva. Megjegyezném, hogy a Vatikán Harry Potter ellen is felemelte a szavát, de ettől még J.K. Rowling nem lett szabadságharcos mártír.
Rita Monaldi nyilatkozta egy interjújában, hogy ami az ő könyveikben benne van, az az utolsó szóig igaz. Ez két dolgot feltételez: Az igazság ott ül hűséges kutyaként a szerzőpáros íróasztalánál, és a modern irodalomelmélet egy olyan betegség, amit csak ez a két író nem kapott el. Valószínűleg nem vették észre, hogy nem történelmi tanulmányt, hanem fikciós prózát írtak!
És - a félreértések elkerülése végett - nekem igazán nem magukkal a regényekkel van bajom, azok egészen olvashatóak, csak ez a marketing büdös, amit köréjük kreálnak.
És itt egy újabb csoda karácsonyra, mely lerántja leplet minden titokról, Carlo A. Martigli 999 - A titkok titka című regénye. Most szegény Pico della Mirandola van terítéken, akinek titkos tézisei megváltoztatják mindazt, amit biztosnak gondoltunk az elmúlt évszázadokban. Még nem olvastam, lehet hogy ötletesen megírt, jó regény. De megmondom őszintén, én ezt az egész műfajt már unom, szörnyen unom.

Varga Éva pályaműve

1. kategória: irodalmi pályázat

Sárga héj, fehérmáj

Az első, amire emlékezett Belőle, a szemkápráztató fényesség volt – ahogyan a napsugár megcsillant a testén. Amikor először pillanatokra elvakította, fel sem fogta, mi az. De aztán másnap és harmadnap már felkészülten várta, s átadta magát a gyönyörködésnek, ahogyan a deltás, mégis lágy ívű felsőtest a fényben fürdött. Nem kellett sok, hogy belészeressen. Már ugyanolyan szépnek látta a hajnali derengésben, az alkonyat súrlódó félvilágosságában, sőt, éjszaka is, amikor azt sem tudta, mi az, amit tényleg lát, és mi az, amit csak elképzel.
Volt már része számos fellobbanásban és szerelemben. Nem egy kalandon volt túl. Az a sok flört és kacérkodás otthon, a fán – milyen zöld és éretlen volt még akkor! Aztán a titokzatos, borzongatóan izgalmas, de legtöbbször rövid találkozások a hosszú út alatt, míg ebbe az országba ért… Sőt, a mostani mindennapjait is meghatározta, ahogyan a függő fémhálóban hol egy mandarinnal, hol egy naranccsal, hol egy másik citrommal ért össze a teste. De ez most más volt – s amióta abban a fényben hirtelen meglátta Őt, már szinte megcsalásnak érezte ezeket a dörgölőzéseket. Már csak őt akarta. Rá vágyott. A közelében akart lenni. Akarta, hogy észrevegye, és hogy amikor ez megtörténik, minél jobb színben tűnjön majd fel előtte. Hogy ne egy, a pillanatnak élő élvhajhásznak higgye majd, hanem olyan valakinek, aki komoly, érett és valódi kapcsolatra vágyik. Hát ért, amilyen gyorsan csak tudott. Minden nap másik részét fordította az ablakból jövő fény felé, s tudta, ezzel két legyet üt egy csapásra: nem csak Neki változik, hanem így hamarabb a látóterébe is kerül.
Jó pár napja volt már ennek a konyhának a lakója ahhoz, hogy tudja: minél sárgább, minél idősebb valaki, annál nagyobb esélye van, hogy a pultra kerül. A pultra, Hozzá közel. És minden nap végignézte, ahogy egy másikat emelnek ki a kosárból, adják át az Ő mámorító-fémesen csillogó, karcsú, mégis masszív testének. Napközben nyugalom volt, rájuk, citromokra ebédidőben legfeljebb csak hétvégente gondoltak, egy-egy pikánsabb hús vagy desszert készítésénél. De reggelente és esténként görcsös, egyben kéjes izgalom fogta el: a ház asszonya a napot mindig egy pohár citromos vízzel kezdte éhgyomorra, este pedig az egész család citromos teával koronázta meg a vacsorát. S ő csak várta, hogy végre rá kerüljön a sor.
És eljött az a reggel. Igyekezett az útnak minden pillanatát rögzíteni, amely a gyümölcskosártól a konyhapultig tartott. Minden rostjában érezte, hogy él. És hálát rebegett az égiek felé, hogy a nő kezéből kiesve épp úgy ért földet, héjával a vékony, gyönyörű lábhoz érve. S mintha azonnal át is melegedett volna. „Csak képzelődöm.” – gondolta, de közben boldog volt, hogy ezt képzelődi, hogy ezt érzi, hogy ezt éli. Nem is tűnt fel, mikor vágták ketté, csak az édes összeolvadás érdekelte, ahogy a barázdált, áramvonalas test simogatja a belsejét, és ahogyan ő átadja magát neki. Úgy érezte, egyre inkább elmosódnak a határai, s megszűnik önmaga lenni. Tudta, hogy Ő az Igazi. A Végzete.
De hirtelen mindez túl sok lett. Az az összeolvadás… Igen, épp az kezdett zavaróvá válni. Ő pedig egyre többet követelt, csak sajtolta, facsarta, szipolyozta. S a citromban egyszer csak felvillant egy pillanatig, hogy Neki mindez talán mást jelent. Hogy Számára nem ő az Egyetlen: mintha csak rutinból merült volna el benne, mintha már ezredszer tenné ugyanezt. Mintha ő csak egy lenne a sok közül. A citrom érezte, nincs tovább. „Nem adhatok többet, nem megy, ez az utolsó csepp a pohárban!” – suttogta, s mintha odafönt most csak ráfigyeltek volna, hirtelen újra a pultra esett. Erőtlenül, pihegve feküdt ott: üresnek és fölöslegesnek érezte magát. Mint akit kicsavartak. Mint amikor vége a világnak.
És akkor meglátta Őt. Vagyis őket, hisz hárman voltak, szinte egyformák. De mégsem teljesen: a középső valahogy más volt. Kissé zömök, szögletes test, zöldes szín. Nem túl szép, de erős. És az az illat! Fűszeres-gyümölcsös fejjegy, fás-földes szagú szívjegy, és a legmélyén a szinte meghatározhatatlan, mély illat, amelyben egyszerre volt benne a frissen vágott fű, a most hámozott krumpli és a rothadó avar szaga. A színtelen-szagtalan papír- és műanyag tároló mellett Ő valami egészen különleges volt. És a citrom boldog mosollyal tudta, hogy nem kell sokáig várnia, hiszen már mindent odaadott magából ebben a konyhában, amit adhatott. Hirtelen lelkiismeret-furdalása támadt, ahogy eszébe jutott a Végzete, a nagy Ő. De úgy érezte, az azzal a szerelemmel járó szenvedés felmentést ad a számára, s az emlék máris halványulni kezdett. „Kérlek, kérlek, kérlek!” – mantrázta félig a ház épp kávét főző asszonya, félig vágyai új tárgya felé – „Kérlek, kérlek, kérlek…”.

Balló Gábor pályaműve

1. kategória: irodalmi pályázat

Merengőficam

Mentemben nem ágáltam soha felsőbbrendű gyümölcsösben lassan keringőzni, de lelkem burjánzó kivetülésében arcom egyszersmind, mint haló gondolat fogant bennem az öntudat – lassan terelni kellene kezem eres bőrbojtjait a boruló világra és annak is kancsóba önött mézillatára. Megannyi ködös emlék közül kiemelkedni látom saját alakom, ahogy a viharfelhőből pára mintára ágra vergődött kis tanyára teremtett sárgaságra visszarévedek. Boldogság vegyes körmönfonala beteríti szemem, talán mert nem adtam esélyt neki, talán mert elmentem, de visszafordulva könnyes leletben meglátom magát szelíden mosolyog a tál a keretben. Megleltem bár a fiatalság ősvilági eredetét, de nem lehetsz biztos, hogy nem lesz-e neked éles a kanyar ó te édes citromfacsaró.


Fekete András pályaműve

2. kategória: fotó- és grafikai pályázat

Beépített, utántöltős citrom

Kreatív pályázat célegyenesben!

Már lassan egy hónapja, hogy meghirdettük pályázatunkat a citromfacsaró bűvöletében. Ahogy játékunk célegyenesbe fordul, és megkezdődik a végső hajrá, ideje van némi esélylatolgatásnak. De még mielőtt erre rátérnénk, szervezői oldalról tartozunk némi magyarázkodással. Murphy törvénye örök igazság: Ami elromolhat, az is el is romlik. A játék során e kijelentés valóságtartalmát lehetőségünk volt saját bőrünkön megtapasztalni. A bloggal és a levelezésünkkel kapcsolatos problémák miatt sok pályamunka csak néhány napos csúszással kerülhetett ki, és kezdhette meg a szavazatok gyűjtését, ezért elnézést kérünk minden kedves játékosunktól!

És most lássuk a három kategória aktuális állását:
1. kategória: irodalmi pályázat

Tencut Zoltán pályaműve – 43 szavazat
Hajdú Imre pályaműve – 34 szavazat
Kolba Anikó pályaműve – 19 szavazat
Zilahy Tamás pályaműve – 17 szavazat
Lajkó Szilvia pályaműve – 15 szavazat
Garas László pályaműve – 11 szavazat
Oláhné Bácskai Orsolya pályaműve – 10 szavazat
Csarnai Zsuzsanna pályaműve – 10 szavazat
Lócskai Edina pályaműve – 10 szavazat
Magyar Anikó pályaműve – 8 szavazat
Szebegyinszky Réka pályaműve – 6 szavazat
Prim Péter pályaműve – 5 szavazat
Bereczné Papp Ibolya pályaműve – 5 szavazat
Sury Dalma pályaműve – 5 szavazat
Hegedűs Mónika pályaműve – 3 szavazat
Fekete András Sándor pályaműve – 2 szavazat
Bartus László pályaműve – Még nem érkezett szavazat
Tóth László Vajk pályaműve – Még nem érkezett szavazat
Szászvári Tibor pályaműve – Még nem érkezett szavazat
Szalayné Arisa pályaműve – Még nem érkezett szavazat

2. kategória: fotó- és grafikai pályázat

Maczó Norbert pályaműve – 142 szavazat
Turányi László pályaműve – 24 szavazat
Matuszczak Tamás pályaműve – 15 szavazat
Kövi Krisztina pályaműve – 14 szavazat
Németh Judit pályaműve – 11 szavazat
Németh Judit 2. pályaműve – 9 szavazat
Horváthné Filyó Anita pályaműve – 2 szavazat

3. kategória: videópályázat

Tyúkász Dóra, Fülöp Brigitta és Szepesi Dóra pályaműve – 4 szavazat

Minden pályázónk egy 1000 Ft értékű angyali ékszer vásárlási utalványra jogosult, ezek kiküldését jövő hét elején kezdjük meg. A díjazott helyekért pedig csak most kezdődik meg az  igazán ádáz harc!
Természetesen egészen a játék lezárásáig várjuk a további pályamunkákat! De ahogy a kiírásban is jeleztük, minél később külditek alkotásaitokat, annál rövidebb idő áll majd a blog olvasóközönségének rendelkezésére a szavazatok leadására. Szavazni változatlanul a bejegyzés alatt elhelyezett like/tetszik gombbal lehet.
Valamennyi beérkező pályamű linkjét kiposztoljuk a Könyvbarátok Facebook oldalára, érdemes itt is lájkolni a nektek tetsző műveket, hiszen így jóval több potenciális szavazóhoz juthat el az információ.
Az utolsó héten különösen érdemes figyelni a Facebook oldalt, ahol a verseny állásáról és az élmezőnyben bekövetkező változásokról rendszeres tájékoztatni fogjuk az érdeklődőket.

Bartus László pályaműve

1. kategória: irodalmi pályázat

Citromfacsaró, konzervnyitó és egyéb állatfajták


- Az Életnek nincs semmiféle magasztosabb értelme - mondta a Konzervnyitó. - Gondolj csak bele - folytatta, tőle szokatlanul szenvedélyes hangon -, átlagban minden héten nyitok ki egy-két konzervet, 168 órából csak pár másodpercet töltök hasznosan. A többi unalom, tespedés, legfeljebb a létezés értelmetlenségéből fakadó abszurd cselekvések szemlélése jelent némi örömet számomra.

- Túl sötéten látsz mindent - mondta a Citromfacsaró. - Az Életet élvezni kell! A fejlődés megállíthatatlan, nézz csak rám! - hencegett a citrusfélék réme. - Gyönyörű lábak, formatervezett törzs, kérlelhetetlen fogak. Régen a citromfacsarók szürke kis nyuszik voltak, de mára én lettem a Konyha királya!

- Nana! - szólt közbe az Elektromos Kés. - Nélkülem még mindig életlen késekkel nyiszálnák az emberek a kenyeret! Az Elektromos Kés tett egy fenyegető mozdulatot a Citromfacsaró felé, de a krómos csillogású szuperhős nem ijedt meg.

- Én is azon a véleményen vagyok, hogy az Élet arra való, hogy élvezzük - jegyezte meg szerényen a Mélytányér. Utálta a konfliktusokat, ezért megpróbálta a vitatkozó feleket lehűteni azzal, hogy váratlanul visszatért az eredeti témához. - Én például már attól könnyekig meghatódok, amikor Esztike húslevest készít. Olyankor tudom, nemsokára eljön az én időm és már érzem a forró, gőzölgő leves érintését a porceláncsontjaimban.

- Hát, most egy jó időre elfelejtheted ezt az érzést - szólt közbe a Konzervnyitó és fémarcára kaján vigyor telepedett. - Ha Eszter elköltözik, aligha készül majd itt húsleves, viszont én gyakrabban leszek használva! Annak említésétől, hogy Tamás újra egyedül marad és az utóbbi két hónapban megkedvelt Eszter itthagyja őket, mindenki elszomorodott.

Mintegy parancsszóra, épp ekkor érkezett haza az említett emberpár, illetve csak volt emberpár, mert a fiatal, csinos Esztike tegnap éjjel végérvényesen elhatározta, hogy elhagyja ezt a beképzelt, pocakos, egoista barmot. Most is csak azért érkeztek együtt, hogy a nő elvigye a reggel már sebtében összepakolt cuccait.

- Gondolkodtál azon, hogy mi az, amit a röpke közös életünk során együtt vásárolt holmiból mindenképpen meg szeretnél tartani? - kérdezte Eszter szenvtelen hangon és igyekezett úgy állni, hogy ne kelljen ránéznie a férfira.

- Nem, én azon tűnődtem, hogy van-e Isten vagy valamilyen cél az ember életében, valami rend a Világegyetemben…- mondta lassan, tagoltan Tamás és jól tudta, hogy az ilyen típusú válasz mindig meghozza a kívánt hatást: Eszter vérnyomása az egekbe szökött.

- Jól van, hülyegyerek, akkor elviszek mindent, amit akarok - jelentette ki Esztike, paprikavörös arccal kirohant a konyhába és elkezdte telepakolni a nála lévő hatalmas sporttáskát. Pár pillanat alatt eltűnt ebben a fekete lyukban a Kenyérpirító, a Teafőző és a Gofrisütő. A lány karcsú, leheletfinom ujjai épp a XXI. század eddigi legnagyobb technikai csodáját ölelték körbe, mire Tamás, elvesztve eddigi hidegvérét odaszökkent a nő mellé és lefogta a kezeit: - Na, nem, a Citromfacsarót nem adom! Bármit elvihetsz, de Citromfacsaró nélkül nem tudok élni!

Tamás ironikusan mosolygott, ami megtette a hatását: Eszter imádta a férfi arcán ilyenkor megjelenő kis gödröcskéket. Pár másodpercig szorosan egymás mellett álltak, Eszter görcsösen szorította a csodás konyhafelszerelési eszközt, de amikor a férfi ajka az övéhez ért, hirtelen elengedte. A hős facsaró nem a konyhakőre, hanem a táska tetejére esett, így nem lett semmi baja. A szenvedély egy pillanat alatt tetőfokára hágott és ennek a Konyha minden lakója szívből örült. Egyedül a Konzervnyitó morgott magában: - Ez az én formám…

VÉGE


Oláhné Bácskai Orsolya pályaműve

1. kategória: irodalmi pályázat

Az a fránya citromlé!


A citromfacsarás művészet vagy sem? - néha kérdések ugranak a ki fejemből. A legbanálisabbak.  Akarom mondani legcitromosabbak. Hogy volt ez régen, vajon mi a csudával csöpögtették ki a levét?

Egyszer egy lány, a régi időkben kapott egy kiló citromot. Kezébe vett egyet, nézegette, aztán elgondolkozott azon hogyan is kezdjen hozzá!? Már a facsaráshoz, mert ugye nincs facsarógépe, vagyis még nem találták fel. A lány az asztalra tette a citromot, fogott egy konyhakést, kettévágta, és megpróbálta kézzel kifacsarni, de hosszú idő telik el és nem is beszélve arról, hogy citromlé is a szemébe spriccelt. Ezután fogta magát és elővette a darálót, ledarálta ez már hellyel – közzel megoldja a problémát, de benne marad a nem kívánatos héj.

A sok kísérletezése folyamán azon gondolkozott, mi lenne, ha valaki föltalálná a citrom kifacsaró kézi készüléket, vagy is valamilyen könnyítő eszközt a számára nem is olyan csekély probléma megoldására.
- Ki van itt, aki megkönnyíthetné a helyzetet – morfondírozott magába.
Tanakodott, tanakodott amikor is bevillant az isteni szikra. A feltaláló! - hogy ez eddig nem jutott az eszembe.
- Na de hol találok feltalálót? - kérdezte csak úgy önmagától.
A piacon az egyik bolt mellett él egy emberke, aki mindenféle kütyüket készítget.
A lány fogja a citromot, amit kapott és elvágtat a feltalálóhoz.
De közbe erősen szorítja a citromocskát, mert ha elveszti, nem lesz mit vinnie a feltalálóhoz, mert a többit már elkísérletezgette. Miközben végig száguldja az utat, majd fellöki az embereket, de megérkezik úti céljához, a feltaláló házához!

A bolt már zárva volt, de gondolta, ha már itt van bekopog.
- Ki az? - kérdezi bentről egy hang.
- Én vagyok a lány az utca végéről, és hoztam egy citromot, melyet ki kellene facsarni!
A feltaláló kibattyogott az ajtóhoz és kinyitotta.
- Tessék csak beljebb jönni, megnézzük van - e valami, amivel megkönnyíthetnék a dolgot!
Belép, kezébe szorosan a citrommal és vár ...

A feltaláló rámutat a darálóra, a lány megrázza a fejét:
- Már próbáltam, de nem az igazi!
A feltaláló vakargatja feje búbját, s gondolkozott mit lehetne kitalálni.
- Várjunk csak! – s elindul a kamra felé. közbe csak úgy magába dörmögött:
- Van egy öreg, nagy ládám, amibe a nem túl sikeres darabokat tartom, melyeket
föltaláltam, de még nem tudtam pontosan mire lesz jó!
- Rögtön jövök! – mondta.

Előkocogott a feltaláló és hozott is egy nagyon poros valamit.
- Még soha nem használtam! – mondja.
Leporolja, mert pókháló van rajta bőven.
- Ezt még gyerekkoromba készítettem, dehogy jó - e citromot facsarni azt nem tudom?
- Mindegy kipróbáljuk, hátha sikerül! – mondja neki a lány.
Lássatok csudát sikerült, a citrom kifacsaródott, s a szemébe sem cseppent, ezt aztán el is nevezték gyorsan citrom facsarónak.

A lány vidáman távozott, s otthon végre citromlét tehetett a teájába, s jó nap volt, mert a citromfacsaró kezdeti változatát is föltalálták.

Prim Péter pályaműve

1. kategória: irodalmi pályázat

Limonádé


Különösen forró nyári nap volt. Emlékszem, a fű foltokban kiégett a kertben és a fülledt, nehéz levegő ólomként nehezedett fölé. A kertben hátul a diófa árnyékában állt a régi kerti asztal. Az asztalon és a földön halomban álltak a kifacsart fél citromok. Egyiket a másik után tekerte a kancsóba. Az ingét könyékig feltűrte, nehogy összekenje a ragadós citrom levével. Egy-két kifacsart citrom után, feltűrt ingujjával gondosan megtörölte homlokát, mert még az árnyékban is olyan meleg volt, hogy folyt róla a veríték. Fárasztó és monoton munka volt a citromfacsarás a fullasztó hőségben, de ő csak kitartóan tekerte a citromok levét bele a nagy üvegkancsóba. Én a borospince küszöbén ültem és onnan figyeltem. Annyira belemerült a citromfacsarásba, hogy nem vett észre. Amikor a kancsó negyedéig volt friss citromlével, abbahagyta a facsarást és berohant a házba. Nem sokkal később visszatért. A kezében jégkocka tartó a fején szalmakalap. A következő fordulóval egy cukros bödönt hozott és egy szódásszifont. Pár púpos kanál cukrot lapátolt a citromlébe, majd két kézzel felemelte a szifont és erőteljes mozdulattal telenyomta szódával a kancsót. Hozott egy szép magas egyenes falú vizespoharat, egyesével belepotyogtatott egy marék jégkockát megrázta és a kancsó mellé tette. Fogott egy hosszú fakanalat és azzal keverte fel a limonádét. Mert már nem csak némi citrom, cukor és szóda volt a kancsóban, hanem friss, üdítő limonádé. Mivel maradt még ki nem facsart citrom, egyet félbe vágott és szelt pár vékony karikát, amit a kancsóba dobott, egyet pedig a pohár szélére tűzött. Kis kotorászás után előkerült egy apró, színes napernyő, amit szintén a pohárba tett. A szék karfáján egy reklámszatyorból egy hosszú, kacskaringós végű zöld szívószálat húzott ki. Finoman a pohárba csúsztatta, nehogy egy csepp is kicsorduljon. Behunyta a szemét és nagy kortyokkal, egy húzásra, megitta a jéghideg limonádét. Hátra dőlt, csuklójával megtörölte a száját és nagyon sóhajtott. Felszabadult boldogság sütött az arcáról. Megkönnyebbült a rekkenő hőségben a friss hideg ital ízétől. Egészen feltöltődött, mosolygott és fütyörészett. Egy tálcára tette a kancsót, poharakat hozott és elindult hátra a kertbe, ahol az egész család görnyedve szedte a krumplit. Én már csak a hangjukat hallottam, az örömkiáltást és a kacagást, mikor meglátták a frissítővel érkező nagyapámat. Ilyen szenvedélyes ember volt az én öregapám. Egy kancsó limonádé elkészítésére is hatalmas figyelmet fordított, ugyan úgy, mint a körülötte élőkre.

Tóth László Vajk pályaműve

1. kategória: irodalmi pályázat

Agónia


Nem tudom, hogy hol ronthattuk el. Akármennyire is töröm a fejem, egyszerűen nem jövök rá, hogy mi volt a hiba a tervünkben. Pedig mi nem akartunk semmi rosszat, mindösszesen békességben élni a világban. Igaz, voltak ellenségeink, de aligha van a Földön olyan nép, amely ne kerülne néha összetűzésbe más kultúrák képviselőivel.

Az az igazság, hogy a mesék hazudnak. Arra tanítanak bennünket, hogy becsülettel és tiszta szívvel boldogan élhetünk, hogy józan ésszel és hideg fejjel bármilyen konfliktust elkerülhetünk, ha pedig ez mégsem így történne, akkor is felülkerekedhetünk az ellenségeinken, mert a jó a gonosz mindig veszít, a tiszta szívű pedig mindig elnyeri méltó jutalmát. Nem állítom, hogy mi jók vagyunk, de nem is a rosszat képviseljük. Akkor hát miért kell végignéznem társaim halálát? Miért kell tehetetlenül ülnöm, míg mindenkit lemészárolnak körülöttem? Ezzel büntetnének engem az égiek? Hiszen soha nem árultam el őket, soha nem mondtam egy rossz szót sem róluk, soha nem vettem nevüket a számra! Vagy talán pont ez a baj? Mi van, ha félreértelmeztük a jeleket? Mi van, ha ezek nem is a mi isteneink? Annyiszor áldottuk a napot, amiért a viharok után forró sugarai közrefogták meztelen testünket, megvédve minket a hideg szelek borzalmaitól. Annyiszor mondtunk köszönetet a természet minden csodájának, mely kedves volt hozzánk. Áldottuk a patakokat, melyek éltető vízzel láttak el mindannyiunkat. Áldottuk a puha földet, mely megkímélt minket még a legnagyobb zuhanások alkalmával is. Azonban mi van akkor, ha a nap, melyet eddig annyira dicsértünk, valójában az ellenségeinknek dolgozott? Ha éltető sugaraival csak azért táplált minket, hogy nagyok legyünk és erősek, mert így szívesebben fogyaszthatnak el minket? Mi van, ha az esőcseppek játéka csak arra volt jó, hogy mindig tiszták és kívánatosak legyünk? Mi van akkor, ha a szellők simogatása csak azért volt, hogy álomba ringatva minket könnyebben lecsaphassanak ránk?

Kár ezen gondolkodom, hiszen itt és most minden véget ér. Bár kegyetlenségnek hangzik, de eleinte minden egyes alkalommal nagy kő esett le a szívemről, amikor cellánkba jőve nem engem hurcoltak el a biztos halálba. Akármennyire is lelketlennek tűnök, minden egyes alkalommal imádkoztam, hogy másra essen a választásuk. Lehet, hogy valóban az istenek hallgattak meg, de az is előfordulhat, hogy csak szerencsém volt. Mindenesetre minden egyes alkalommal, amikor nem az én torkomból szakadt fel a kétségbeesett sikoly, a remény halovány szikrája gyúlt a lelkemben. Reméltem, hogy egy idő után megtelik a gyomruk, hogy nem öldökölnek tovább és szabadon engednek minket. A remény lángja azonban már kialudt a lelkemben, s mint ahogyan a sötétség veszi át a fény helyét, amikor leég a gyertya, úgy az én szívem is megtelt kétségbeeséssel, amikor rájöttem, hogy ezeknek soha nem lesz elég. Ezek nem vadászok, akik néha elejtenek egy vadat, csak azért, hogy életben maradjanak. Ezek mészárosok, akik kedvüket lelik a gyilkolásban, ez a hely pedig nem más, mint a legszörnyűbb vágóhíd.

Egy kis ideje azon gondolkozom, hogy mi életem legrosszabb élménye, mi az, amellyel még hosszú idő elmúltával sem lennék képes szembenézni. A hentesek mosolya talán, ahogyan kaján vigyorral végeznek velünk? Vagy az, hogy láttam, mi lesz velünk? Láttam egykori társaim kibelezett holttestét, ahogyan vérüket áldozati edénybe helyezték, míg őket megcsonkítva, megfosztva az életüktől és méltóságuktól csak odébb dobálják. Hallottam kétségbeesett üvöltésüket, majd kesergő sírásukat, amint élve kettévágták őket. Vagy az a tény rémiszt meg, hogy mindjárt nekem is végem? Nem tudom, hogy ezek közül melyik a legszörnyűbb, azt azonban igen, hogy hamarosan szembe kell néznem velük.

Szinte lassítva látom, amint felém nyúlnak. Szinte megáll az idő, ahogyan egy hatalmas kéz a levegőbe emel, majd laza mozdulatokkal egy vérben tocsogó oltárhoz visz. Szinte eufória lesz úrrá rajtam, amikor egy éles penge áthasítva bőrömön és húsomon két darabbá vág. Tudom, hogy mi történik körülöttem. Talán az istenek vigyáznak rám oltalmazó kezeikkel, mindenesetre semmilyen fájdalmat nem érzek. Ahogyan újra megemelnek, meglátom azt a szerkezetet is, mely az örök citrommezőkre küld engem, ahol mindig két az ég, mindig lágy szellők simogatnak, és ahol a nap derűsebben ragyog, mint ahogyan bármikor láthattam. Ebbe belegondolva, nem is olyan kegyetlen az az eszköz. Tudom, hogy gyorsan fog végezni, hiszen látom, amint a sárgás vérrel borított élein megcsillannak az éltető nap sugarai, felfedvén kidolgozásának tökéletességét. Ahogyan kecses teste a felhők felé nyúl, szinte hívogat, hogy szálljak felé. Én pedig csak repülök az ezüstös isten felé, mely az elmúlt idők lelket felőrlő kétségei után a biztos megnyugvást hozza el.


Horváthné Filyó Anita pályaműve

2. kategória: fotó- és grafikai pályázat