Stephen King: Ragyogás

A horror királyának könyvei kellő rendszerességgel kerülnek a könyvesboltok polcaira. Életműsorozatának új kiadása most visszanyúlt a legmeghatározóbb klasszikusok egyikéhez, így ha van még olyan elvetemült, akinek nincs meg otthon a Ragyogás, most friss, ropogós verzióban pótolhatja hiányosságát.

A Colorado-hegységben játszódó regényben Jack Torrance, az alkoholizmusból éppen kigyógyult családapa gondnoki állást vállal a téli időszakra egy nagy múltú szállodában. A felesége és fia, Danny is elkíséri az elhagyatottan álló intézménybe, melyet hamarosan elzár a hó a külvilágtól.
Miközben Jack mániákusan próbál kibontakozni regényíróként, és beleveti magát a szálloda történetébe, egyre több rémisztő részletre bukkan. A látnoki képességekkel – az úgynevezett ragyogással – megáldott Danny szeme előtt pedig egyre durvább víziók jelennek meg.
Valami nem stimmel ezzel a hellyel, és ahogyan a szálloda fenyegető atmoszférája egyre fojtogatóbbá válik a család körül, váratlanul Jack-et is gyilkos indulat keríti hatalmába.


Stephen King hamisítatlan remekművet alkotott, melyben a külső és belső világ megkülönböztethetetlenül összemosódik, narrációs technikája pedig teljesen rabul ejti az olvasót.

Fogadtatásának története túlmutat önértékén, és összekapcsolódik Stanley Kubrick legendás, azonos című filmadaptációjával. A film széleskörű kritikai és közönségsikere ellenére a szerző nem egyszer ellenérzését fejezte ki Kubrick művével kapcsolatban, mely szerinte indokolatlan módon eltért az eredeti történettől. Stephen King ellenérzése annak tükrében kissé igazságtalan, hogy ez a filmsiker óriásit lendített a szerző reputációján, és nevét az egész világon ismertté tette.