Könyvbarátok

"A könyv az emberi boldogság egyik lehetősége"

Címkefelhő
Feedek
Megosztás
Stephen King: Duma Key

- vendégposzt -

Pár évvel ezelőtt vettem meg Stephen King írómogultól a Duma Key című alkotást. El is kezdtem olvasni, csak hát az élet vagy valami velejárója nem engedtette befejezni és csakugyan feledésbe merült a dolog. Valahol a negyedik fejezet közepén tarthattam, amikor úgy tettem le, hogy időt engedtem a pornak, vastagon befejezhesse munkáját. Az idő telt-múlt és valahogy ismét a kezembe akadt ez a 700 oldalas gyöngyszem. Végül is - gondoltam - a Coloradói kölyök vagy a Hasznos holmik óta nem olvastam Kinget. Itt a lehetőség. Mindig is imádtam a stílusát, és úgy érzem ezzel nem vagyok egyedül, de nagyon sokan vannak azok is, akik egyszerűen nem bírják a hosszan elnyújtott előjátékot. Én személy szerint szeretem az olyan történeteket, ahol pontról pontra megismerem az összes szereplőt, az előtörténetüket, a gondolataikat, a viselkedésüket. Egy bizonyos pont után egyszerűen már előre tudom, ki mit fog reagálni egy-egy dologra, mert lassan egy rugóra jár az agyunk. Istenien bele lehet élni a valóságot egy ilyen könyvbe. A Duma key is egy ilyen történet, egy ilyen könyv. Hosszú a felvezetés, de egyszerűen nem hagyja lankadni a figyelmet. Fenn tart egy bizonyos szintet, és ha egyszer felhúzott oda, akkor nagyon nehezen akarod majd elereszteni. Kimondottan könnyed felüdülés, hiába 700 oldal.

Van a főhős, Edgar Freemantle, aki építési vállalkozóként igen nagyra vitte a saját cégét. Egy nap azonban szörnyű baleset éri, egy építkezési területen karambolozik egy daruval. Azokat a hangokat, jelzéseket, érzéseket, amik megmaradnak örökre hihetetlenül jól írja le King. A daru tolatóhangja, a sárga vészvillogó és a hatalmas CAT felirat egyszerűen úgy ég bele Edgar fejébe, mintha a sajátunk lenne, mintha mi éltük volna át. Mesterien tudja hozni az érzéseket, a traumát, amit az okoz, hogy belegondolunk a másodpercek tört részébe. Mi lett volna ha?

A balesetben elveszíti jobb karját, lába tönkremegy és agyrázkódást kap. Ilyen esetekben, ha az ember életben is marad - bár többnyire ilyenkor szokott előbukkanni a halálvágy - nagyon nehezen áll talpra. Edgar megszokta a lehetetlen helyzeteket az iparban, így több-kevesebb sikerrel, de felgyógyul. Agyrázkódásának következményeként nem jutnak eszébe szavak, kifejezések, amitől persze óriási haragra gerjed, amit mindig a legközelebbi barátain, vagy doktorán él ki. Ez esetben legtöbbször a feleségén. A végkifejlet az, hogy felesége otthagyja Edgart, és szerencsétlen megtört főhősünk ekkor már ténylegesen az élet kioltásán gondolkozik. Pszichológusa felajánlja, hogy költözzön el egy időre. Kicsit mozduljon ki, és barátkozzon ismeretlenekkel. Edgar megfogadja a tanácsot, és Duma key-re költözik, ahol elkezdődik az igazi cselekmény. A napról-napra történő küzdés. Hosszú sétálgatások, lábtorna. Mindeközben szintén a pszichológusa tanácsára Edgra elkezd festeni, hogy gondoltait elterelje a fájdalomról. Hiányzó karjában tobzódó fantomfájdalom szinte elviselhetetlen. Egyszerűen lenyűgöző, ahogy King leírja a hiányzó jobb kéz jelenlétét.

Edgar fest és festményei életre kelnek. Valamiféle célt szolgálnak, de az még messze nem tiszta, hogy mi köze ennek a szigeten élő őshonos Eastlake családhoz, a sziget végében őrjöngve burjánzó növényzethez és egy elhagyatott hajóhoz az öböl közepén. Valami van a szigeten. Valami ősrégi gonosz, és csak arra vár, hogy Edgar kirajzolja magából. Kirajzolja a nemlétezőt a valóságba.

- Articsóka

A hadviselés művészete

 

Andrew Roberts: A hadviselés művészete - Nagy hadvezérek az ókorban és a középkorban

Jeles történészek közreműködésével alkotta meg Andrew Roberts főszerkesztő ezt az impozáns történelmi albumot, mely hiteles képet rajzol az ókortól a 16. századig terjedő időszak legnagyobb katonai stratégáiról.
A gazdagon illusztrált esszék megismertetnek az emberiség történelmét meghatározó vezetők élettörténetével, mára legendássá lett csatáikkal, melyekről alapos taktikai és stratégiai elemzéseket olvashatunk. A hadjáratok, hadműveletek megértését térképvázlatok segítik.

Megelevenedik előttünk Julius Ceasar, Attila, Alkibiádész, Hannibál és még sok kiváló hadvezér alakja; zsenialitásuk, vezetői képességeik a régmúlt korokból is elemi erővel hatnak ránk, az élet által írt történetük magával ragadó olvasmány, mellyel kevés fikció vetekedhet.
Megtudhatjuk, hogyan harcolt V. Henrik a franciák ellen, mi volt Nagy Sándor stratégiájának titka, vagy hogyan zajlott le valójában a Thermopülai csata.
A hadviselés művészete pazar kivitelezésű album, képanyaga, térképei révén rendkívül felhasználóbarát, akár ismereteinket kívánjuk bővíteni, vagy épp csak elmerülnénk a sodró lendületű történetekben. A történelem és hadviselés iránt érdeklődők számára igazi kincs, bátran ajánlom!

"A háborúnak az a két nagy baja van, hogy sokba kerül, és hogy visszalőnek benne - különben egészen kellemes dolog lenne." Mikszáth Kálmán