Átvitt értelemben gyakran lehet hallani az olvasás veszélyeiről, és valóban nem mindegy, hogy milyen lelki állapotban milyen könyvekkel sodor minket össze az élet. Egy jó könyv felemelhet, de a mélybe is taszíthat. Viszont eddig nem gondoltam volna, hogy létezhet olyan könyv, amely konkrétan fizikailag veszélybe sodorhatja az olvasót.
Nem csigázom tovább az érdeklődést, megtaláltam az egyik legparább kiadványt, amivel eddig összefutottam, ez pedig Rodney R. Rice hölgyeknek szánt önvédelmi oktatókönyve.
Igazából a borító volt az első, ami megfogott: Egy női kéz érzéki módon beletúr egy férfi hajába! Vajon hölgyeknek nincs más lehetőségük, minthogy halálra szeressék a férfiakat?
Szóval gyanút fogtam, hogy itt valami izgalmassal lesz dolgom, és megfordítva a kiadványt, a hátszöveg megerősített ebben:  "... egyszer egy piros lámpánál egy férfi a kocsimhoz lépett, és fegyvert szorított a homlokomhoz. Nem tagadom, hogy rettenetesen megijedtem. Ám a következő pillanatban, magam sem tudom, hogy hogyan történt, de beletapostam a gázba, és otthagytam a sóbálvánnyá dermedt támadót. Akkor éreztem először, hogy rajtam és egyedül rajtam múlott, hogyan kerülök ki ebből a helyzetből és büszke voltam, hogy dönteni tudtam." És ha fejbelőtt volna? Egyébként is miféle szöveg ez, ha egyszer egy férfi a szerző? Mindegy, lépjünk tovább.
Rövid bevezető, és egy teszt után, melyből megtudhatják a nők, hogy potenciális áldozatok-e (ha komolyan az a szándékuk, hogy ebből a könyvből önvédelmet tanulnak, akkor feltehetőleg azok…), rátér a könyv a lehetséges fegyverek fajtáira és alkalmazására. Gazdag képanyaggal ízelítőt kapunk, hogy miként támadjunk szemre cirokseprűvel, arcra forró izzóval, nemi szervre kaktusszal, és még sok egyéb finomság. Megtudtam, hogy a hamutartó és szívószál fegyverkombó is elsöprő erejű lehet! Nekem ugyan kétségeim vannak afelől, hogy borítékkal tényleg olyan egyszerű csuklómetszést eszközölni… Talán nem is kell tovább ragoznom.
Csak azoknak a nőknek ajánlom, akiket a veszély éltet, mert ezeknek a technikáknak alkalmazásával – több mint valószínű – csak a bajt lehet tetézni, megoldani aligha. Viszont eszméletlenül jól lehet szórakozni a könyv pazar képanyagán, ahol a német diszkó 80-as évekbeli másodvirágzását idéző alakokon mutatják be a hölgyek elképesztő technikájukat. Nem akarok igazságtalan lenni, én baromi jól szórakoztam!
Ha pedig valakit komolyan érdekel a téma, és a mélyére szeretne nézni kicsit az erőszak pszichológiájának és fiziológiájának, annak Rory Miller remek összefoglalóját ajánlom, a Konfliktus és erőszakot. Egy konkrét technikát sem mutat be, mégis többet lehet belőle tanulni.
És még egy kis videó ajándékba a végére (úgy érzem ide illik):

Ha valaki találkozott hasonlóan botrányos, de mégis megkapóan vicces kiadvánnyal, akkor könyörögve kérem, írja meg nekem! Olyan jó lenne ezeket összegyűjteni!