Douglas Adams teljesen pontatlanul elnevezett Galaxis útikalauz trilógiájához mérhetően zseniális a szintén teljesen pontatlanul elnevezett kétrészes Dirk Gently trilógia is. Bár ha a befejezetlen A kétség lazacát ide vesszük, akkor kijön végre a pszichológiailag kielégítő hármas szám.
No de a lényeg: Régóta csak szívesen olvastuk volna ezeket a kiváló történeteket, de a friss kiadás csak váratott magára. Én a szerencsések között voltam, nekem még megvan a régi kiadás, és ezzel nem kevés irigyet szereztem magamnak. A lélek hosszú, sötét teadélutánját botor módon kölcsön is adtam egyszer, és csak úgy sikerült visszaszereznem, hogy összeköltöztem a bitorlóval.
Ezek az idők azonban most véget értek, hiszen a Gabo engedve a rajongói igényeknek a könyvek újrakiadása mellett döntött.
Aki még nem ismerné Dirk Gentlyt, minden idők egyik leglinkebb és egyetlen holisztikus nyomozóját, annak jobb lesz megismerkednie egyedi munkamódszereivel.Ő abból a zseniális premisszából építkezik, hogy a világban minden mindennel összefügg, így esetei során felesleges követni a nyomokat, vagy feltárni az okozatiság láncolatát, hiszen bármelyik útbaeső székláb is hasznos információkkal tud szolgálni, feltéve, ha jól tesszük fel kérdéseinket. Douglas Adams pedig természetesen humoránál van végig. Egy elektromos szerzetes, egy kissé flúgos kronológia professzor, egy rejtélyes hűtőszekrény, skandináv istenek és még rengeteg bizarr szituáció, melyekből hősünk - ha nem is könnyedén - de mindig kivágja magát.
Nem is mondok többet, nem fogom lelőni a poénokat. Aki most beszerzi magának a könyveket, az szerintem később áldani fogja eszét zseniális húzásáért, és végigröhög jópár egyébként elviselhetetlenül deprimáló téli estét. A tanácsomat viszont fogadjátok meg: Soha ne adjátok kölcsön semmilyen indokkal! Nem viccelek: Soha!