A természet csodái gyakran válnak a művészek ihletőivé, vannak azonban Földünkön olyan különleges helyek, melyek önmagukban is művészi erőt képviselnek. Az Eiger csúcsát én egyértelműen ezek közé sorolom.

Az Eiger az Alpok legendás pontjai közé tartozik, Svájcban magasodik a tengerszint fölé 3970 méterrel. Impozáns magasság, de látni kell ahhoz, hogy az ember elhiggye megkísértő hatalmát. Nem vagyok egy kimondottan spirituális ember, de amikor először megpillantottam, félelem lett rajtam úrrá. Nevét a hegy a legenda szerint az emberevő óriásról kapta (Ogre – Oger – Eiger), mely még mindig a hegyben lakozik, és felfalja azokat, akik közel merészkednek hozzá.

Első alkalommal 1858-ban lépett ember a csúcsára, egy svájci expedíció a nyugati oldaláról érte el a közel 4000 méteres magasságot, az északi oldal (németül Nordwand) meghódítása azonban 1938-ig váratott magára, ezzel pedig ez a hegy maradt az Alpok utolsó nagy kihívása. Megkövetelte az árát, a mai napig 64 hegymászó lelte halálát a falon, nem véletlenül kapta a Mordwand (a halál fala) gúnynevet. Első sikeres megmászása összefonódik a világháború felé menetelő Németország politikai céljaival. A fasiszta propagandagépezet a lenyűgöző és bátor sportteljesítményt kisajátítva, azt egyrészt a német szellem és erő diadalaként, másrészt az Anschluss igazolásaként értelmezte. A heggyel való küzdelem azonban nem a politikusokra, hanem vakmerően elszánt hegymászókra hárult. A sors iróniája, hogy a fasiszta Németország képviseletében az Eiger északi oldalának első hódítói között találjuk Heinrich Harrert (a Hét év Tibetben című film az ő azonos című életrajzi írása alapján készült), aki kalandos körülmények között később Tibetbe vetődött, és a jelenlegi Dalai Láma mentorává és jó barátjává vált. Hát többek között ezért is különleges hegy az Eiger, ez a történet (is) itt kezdődött…

Hemingwaynek való téma lett volna az első tragikus mászási kísérletek irodalmi dokumentálása, de ő akkoriban vagy éppen Afrikában vadászott, vagy a spanyol polgárháborúval volt elfoglalva. Heinrich Harrer viszont plasztikusan és költőien örökítette meg csúcshódításuk történetét Die Weisse Spinne (A fehér pók) című könyvében, és hasonló motivációk vezették később Jon Krakauert, aki Eiger Dreams címmel adott ki esszégyűjteményt, melynek alapja saját – sikertelen – kísérlete volt az Eiger északi falán.

 

Az Eiger metaforájává vált a melankolikus hősiességnek, az elérhetetlen vágyaknak és a kísértésnek, mely nagy tettekre késztetik a férfiakat. Ahogy a sziklamászók is csak nehezen találták a csúcsára vezető utat, az Eiger is csak lassan találta meg útját a populáris kultúra és a fikciós próza felé. Váratlanul és váratlan helyről jött az krónikás, aki megismertette a Nordwand félelmetes szikláit az egész világgal. Rodney William Whitaker professzor Trevanian álnév alatt első komoly kritikai és közönségsikerét The Eiger Sanction (Bosszú az Eiger csúcsán) című regényével aratta, melyben a kémregény műfaját erőteljes társadalombírálattal és a nyugati kultúra erős kritikájával itatta át. A regény főhőse, a titkosszolgálat bérgyilkosaként tevékenykedő Johnatan Hemlock kénytelen megmászni az Eiger északi oldalát egy nemzetközi csapattal, és közben ki kell találnia, hogy melyik hegymászótársa likvidálandó ellenséges ügynök. Az Eiger gyönyörű kontrasztot ad a hidegháború értelmetlenségének, ahogyan arra is plauzibilisen mutat rá, hogy a hegyen csak saját magunk ellenségei lehetünk.
A könyvből 1975-ben sikeres hollywoodi akció-thriller készült Clint Eastwood és George Kennedy főszereplésével, mely tovább növelte a szerző és a mű iránti érdeklődést, valamint igazi flash volt a sziklamászás szerelmesei számára. (Trevanian leghíresebb, magyar nyelven is olvasható munkájával, a Shibumival már foglalkoztam: Gó az irodalomban).

Az Eiger nem olyan régen újra utat talált a mozivászonra, Philipp Stölzl rendező álmodta újra megkapó realizmussal, az 1936-os tragikus kimenetelű csúcshódítási kísérletet.

Tehát az Eiger. Egy hegy, melynek története van, és amelyről történetek szólnak.  Az emberevő ogre, aki már az első emberek megjelenése előtt is itt tornyosult, és messze túl fogja élni a meghódítására törő merész tervek emlékét is. Borzongató, nagyszerű gondolat. Igazi művészet.