Könyvbarátok

"A könyv az emberi boldogság egyik lehetősége"

Címkefelhő
Feedek
Megosztás
Stephen King: Duma Key

- vendégposzt -

Pár évvel ezelőtt vettem meg Stephen King írómogultól a Duma Key című alkotást. El is kezdtem olvasni, csak hát az élet vagy valami velejárója nem engedtette befejezni és csakugyan feledésbe merült a dolog. Valahol a negyedik fejezet közepén tarthattam, amikor úgy tettem le, hogy időt engedtem a pornak, vastagon befejezhesse munkáját. Az idő telt-múlt és valahogy ismét a kezembe akadt ez a 700 oldalas gyöngyszem. Végül is - gondoltam - a Coloradói kölyök vagy a Hasznos holmik óta nem olvastam Kinget. Itt a lehetőség. Mindig is imádtam a stílusát, és úgy érzem ezzel nem vagyok egyedül, de nagyon sokan vannak azok is, akik egyszerűen nem bírják a hosszan elnyújtott előjátékot. Én személy szerint szeretem az olyan történeteket, ahol pontról pontra megismerem az összes szereplőt, az előtörténetüket, a gondolataikat, a viselkedésüket. Egy bizonyos pont után egyszerűen már előre tudom, ki mit fog reagálni egy-egy dologra, mert lassan egy rugóra jár az agyunk. Istenien bele lehet élni a valóságot egy ilyen könyvbe. A Duma key is egy ilyen történet, egy ilyen könyv. Hosszú a felvezetés, de egyszerűen nem hagyja lankadni a figyelmet. Fenn tart egy bizonyos szintet, és ha egyszer felhúzott oda, akkor nagyon nehezen akarod majd elereszteni. Kimondottan könnyed felüdülés, hiába 700 oldal.

Van a főhős, Edgar Freemantle, aki építési vállalkozóként igen nagyra vitte a saját cégét. Egy nap azonban szörnyű baleset éri, egy építkezési területen karambolozik egy daruval. Azokat a hangokat, jelzéseket, érzéseket, amik megmaradnak örökre hihetetlenül jól írja le King. A daru tolatóhangja, a sárga vészvillogó és a hatalmas CAT felirat egyszerűen úgy ég bele Edgar fejébe, mintha a sajátunk lenne, mintha mi éltük volna át. Mesterien tudja hozni az érzéseket, a traumát, amit az okoz, hogy belegondolunk a másodpercek tört részébe. Mi lett volna ha?

A balesetben elveszíti jobb karját, lába tönkremegy és agyrázkódást kap. Ilyen esetekben, ha az ember életben is marad - bár többnyire ilyenkor szokott előbukkanni a halálvágy - nagyon nehezen áll talpra. Edgar megszokta a lehetetlen helyzeteket az iparban, így több-kevesebb sikerrel, de felgyógyul. Agyrázkódásának következményeként nem jutnak eszébe szavak, kifejezések, amitől persze óriási haragra gerjed, amit mindig a legközelebbi barátain, vagy doktorán él ki. Ez esetben legtöbbször a feleségén. A végkifejlet az, hogy felesége otthagyja Edgart, és szerencsétlen megtört főhősünk ekkor már ténylegesen az élet kioltásán gondolkozik. Pszichológusa felajánlja, hogy költözzön el egy időre. Kicsit mozduljon ki, és barátkozzon ismeretlenekkel. Edgar megfogadja a tanácsot, és Duma key-re költözik, ahol elkezdődik az igazi cselekmény. A napról-napra történő küzdés. Hosszú sétálgatások, lábtorna. Mindeközben szintén a pszichológusa tanácsára Edgra elkezd festeni, hogy gondoltait elterelje a fájdalomról. Hiányzó karjában tobzódó fantomfájdalom szinte elviselhetetlen. Egyszerűen lenyűgöző, ahogy King leírja a hiányzó jobb kéz jelenlétét.

Edgar fest és festményei életre kelnek. Valamiféle célt szolgálnak, de az még messze nem tiszta, hogy mi köze ennek a szigeten élő őshonos Eastlake családhoz, a sziget végében őrjöngve burjánzó növényzethez és egy elhagyatott hajóhoz az öböl közepén. Valami van a szigeten. Valami ősrégi gonosz, és csak arra vár, hogy Edgar kirajzolja magából. Kirajzolja a nemlétezőt a valóságba.

- Articsóka

Diszkrét fehívás: Parázz!

Stephen King: Ragyogás

A horror királyának könyvei kellő rendszerességgel kerülnek a könyvesboltok polcaira. Életműsorozatának új kiadása most visszanyúlt a legmeghatározóbb klasszikusok egyikéhez, így ha van még olyan elvetemült, akinek nincs meg otthon a Ragyogás, most friss, ropogós verzióban pótolhatja hiányosságát.

A Colorado-hegységben játszódó regényben Jack Torrance, az alkoholizmusból éppen kigyógyult családapa gondnoki állást vállal a téli időszakra egy nagy múltú szállodában. A felesége és fia, Danny is elkíséri az elhagyatottan álló intézménybe, melyet hamarosan elzár a hó a külvilágtól.
Miközben Jack mániákusan próbál kibontakozni regényíróként, és beleveti magát a szálloda történetébe, egyre több rémisztő részletre bukkan. A látnoki képességekkel – az úgynevezett ragyogással – megáldott Danny szeme előtt pedig egyre durvább víziók jelennek meg.
Valami nem stimmel ezzel a hellyel, és ahogyan a szálloda fenyegető atmoszférája egyre fojtogatóbbá válik a család körül, váratlanul Jack-et is gyilkos indulat keríti hatalmába.


Stephen King hamisítatlan remekművet alkotott, melyben a külső és belső világ megkülönböztethetetlenül összemosódik, narrációs technikája pedig teljesen rabul ejti az olvasót.

Fogadtatásának története túlmutat önértékén, és összekapcsolódik Stanley Kubrick legendás, azonos című filmadaptációjával. A film széleskörű kritikai és közönségsikere ellenére a szerző nem egyszer ellenérzését fejezte ki Kubrick művével kapcsolatban, mely szerinte indokolatlan módon eltért az eredeti történettől. Stephen King ellenérzése annak tükrében kissé igazságtalan, hogy ez a filmsiker óriásit lendített a szerző reputációján, és nevét az egész világon ismertté tette.