1. Arany Tigris (U Zlatého Tygra)Bohumil HrabalArany Tigris
Maradjunk továbbra is a sörkultúra Mekkájában, Prágában időzve. Nem is kerülhetett volna más az első helyre, mint a legendás Arany Tigris.
Bohumil Hrabal – aki életének tekintélyes hányadát töltötte e nagyszerű intézményben – szelleme most is elevenen él ebben a kocsmában. Több ez mint kocsma. Szent, kultikus hely, kezdet és vég, ahol a sörhab mögé tekintve megláthatjuk, vagy talán csak megérezhetjük a nagy emberi igazságokaHrabal, Clinton, Havelt.
Az agancs alatti kis asztal misztériuma elragad minket, és utazunk át téren és időn, életünk átzuhan a hrabali univerzumon, de csak semmi pánik. Kortyoljunk még egy kicsit a hűs pilzeniből és figyelmezzünk tűnt mesterünk szavaira: „A stresszhelyzetek elleni legjobb védekezés, ha az ember újra és újra az éber nirvána állapotába hozza magát.”

Figyelem, a szentély 3-kor nyit és 3 óra 1 perckor már tele van, és ez zárásig aligha változik.

2. Kehely (U Kalicha) - Jaroslav HašekKehely
Irány Prága, és ha már ott járunk, térjünk be a Kehelybe, ahol Švejk, a derék katona is szívesen legurított pár korsóval, ha módjában állt.
A Kehely Hašek idejében tisztességes füstös kiskocsma volt bármiféle rendkívüli érdekesség nélkül, de ahogy a derék katona a fordítások révén elindult világhódító útjára, úgy emelkedett a hely nimbusza is. Sajnos az eredeti berendezésről még képek sem maradtak fenn, és bár az új design tükrözi a békeidők bohém világát, valami azért mégis hiányzik a hamisítatlan irodalmi hangulatból.
De ne legyünk telhetetlenek, a Kehely azért mindig a Kehely marad.

3. The Eagle and ChildJ.R.R. Tolkien és C.S. LewisThe Eagle and Child
St. John's College tulajdonában lévő The Eagle and Child pub kicsi, keskeny, de szerénységében is tiszteletet parancsoló épület Oxfordban, ahol már a 17. század óta gyülekezhetett és ihatott az egyetemi népség kedvére.
Itt tartotta gyűléseit az Inklings nevű irodalmi csoportosulás, mely olyan embereket tudhatott tagjai között, mint J.R.R. Tolkien, C.S. Lewis és Hugo Dyson, hogy csak a híresebbeket említsem.
Tőlük teljesen függetlenül az utóbbi időben Norman Colin Dexter angol bűnügyi regényíró is gyakori vendége volt e híres intézménynek.
Arcunkba vág az eleven irodalomtörténet szele, ha a Rabbit Room-ba belépve elképzeljük, ahogy a fantasy atyjai a sűrű pipafüst homályában harsányan vitatkoznak az egyik asztalnál.

4. Deacon Brodie's TavernRobert Louis Stevenson
Edinburg óvárosában áll a Bank Street és a Princess Street sarkán a Deacon Brodie’s Tavern, mely nem túl meglepő módon Deacon William Brodie (1741-1788) után kapta a nevét, aki nappal tisztes városi polgárként élte mindennapjait, tagja volt a városi tanácsnak, és mint elismert mesterember zárakat készített és kulcsokat másolt. De éjszakánként, hogy nőkkel és szerencsejátékkal kapcsolatos passzióinak költségeit fedezni tudja, sötét lelkű bűnözőként járt házról házra az általa készített kulcsokkal.
A dolog kiderült, és végül akasztófán fejezte be pályáját a férfiú, noha egy speciális fémgallér segítségével megpróbálta kijátszani az akasztást, de ez a fejlesztése kudarcot vallott.
Robert Louis Stevenson felfigyelt a történetére, és róla mintázta meg Dr. Jekyll és Mr. Hyde figuráját. A sztori ugyan kissé izgalmasabbra sikerült a valóságosnál, de ezen valószínűleg senki sem bosszankodik.
A kétszintes épületben alul találjuk a bárt, fölül pedig étterem működik. Az árak borsosak ugyan, de a hangulat megfizethetetlen.

5. Davy Byrnes Pub – James Joyce

Irodalmilag érdekes ír kocsmákkal rengeteg ilyen ötös listát meg lehetne tölteni, sőt ha csak Joyce-t vesszük, akkor is nyugodtan ide kerülhetne még sok kocsma, mondjuk a Duke Pub, vagy az O’Neills. Bizony az írek szeretik a minőségi italokat, az irodalmárok pedig talán túlságosan is. Bár tudvalevő, hogy kocsmákat nem az alkohol, hanem a kulturális élvezetek miatt látogatjuk.
A Davy Byrnes-t Dublinban, a Duke Streeten találjuk, ahol már 1789 óta áll a vendégek szolgálatára.
Byrne úr 1889-ben vette át a helyet, és nevét azóta is viseli az intézmény.
Joyce előszeretettel látogatta, és itt tartoztatták le egyszer Brendan Behant költőt, aki híres volt a kissé túl lelkes fogyasztási szokásairól.

A Davy Byrnes rendkívül népszerű a turisták körében, különösen a Bloomsday (június 16.) során számíthatunk tolongásra és cizellált irodalmi káromkodásokra.