- vendégposzt -

Jeff Noon: Vurt

Vurtmámorban élni egy teljesen más tudatállapot. Vurtvilágban mámorba zuhanni egy kilátástalan menekülés a rideg valóság elől.

Az utcákat furcsa lények népesítik be Anglia utcáin, akik vagy amik helyzetükből adódóan fejvesztve harcolnak az életben maradásért. Robotok, árnyak, húsok és ezek keverékei vegyülnek és hullámzanak egyszerre a morajjal, ami betölti az üres lelkek helyét. Robokutya, árnycsaj, hús-zsarú mind-mind azt a hatást keltik, mintha már nem is ezen a földön lennénk, hanem valami furcsa melodráma utolsó mozzanatait ismételnénk szüntelenül magunkban. Ki ne akarna menekülni ebből a mocskos, izzasztó és a végletekig túlhajszolt világból? Csak egy kis időre.

Főhősünk és bandája szintén azt a tábort erősítik, ahol a vurtmámor dominál. Vurt nélkül lassan semmit nem ér az egész. Vurt nélkül lassan élni sem kellene már. Vurt. Már maga a szó is csodás, bár senki nem tudná megmondani honnan ered. Egyszer csak lett. Beszélnek egy nagyon öregemberről, aki kitalálta az egészet. Az első Vurtok még az ő személyes álmai voltak, de azóta - valamelyest az igényt kielégítendő - sok olyan is elkészült, amire ő soha nem mondott volna áment. Sötét álmok. Gonosz történetek. Ezeket az elkészült megtörtént eseményeket és kitalált fantáziálásokat tollakba szerkesztették, hogy még egyszer átélhesse a kalandokat  valaki más is. Lúdtollakba. Senki ne kérdezze miért pont abba, az volt kéznél.

Vannak a kék tollak, ezek a legális, úgymond szoftos tollak. Kalandosak vagy éppen pihentetőek, de mindenféleképpen kirángatnak ebből a petyhüdt világból. Vannak a rózsaszín tollak, ezek viszont a kéjt keltik életre. Hivatásukból eredendően addig korbácsolják a tüzet míg egy tocsogó éjszakán a kielégíthetetlen testek mámorában nem találod magad. Vannak a fekete tollak. Na ezek illegálisak. Vadabbak és erőszakosabbak, mint a kékek. Ha valakit ezzel a torkában kapnak el, annak nem sok jót ígérhetek. Különben meg piszok nehéz belőle katapultálni és ha valami balul sül el, akkor te iszod meg a levét. Aztán vannak még a szürke avagy fém színű tollak. Ezek az admin tollak. A szerkesztő - vágóélek. Saját menü, saját fordulatok. Nem olyan kiszámíthatatlan, mint a többi, de ha egy ilyenhez hozzájutsz vigyázz mit kívánsz. Végül pedig a sárga toll. A sárga a halál. Ezekből a tollakból nem lehet katapultálni, azaz ha rá is jössz, hogy a Vurtban vagy, nem pedig a valóságban, akkor sem lehet kijönni az álomból Végig kell játszani. Addig kell játszani az álmot amíg vagy megnyered és élve jössz ki, vagy elveszted és akkor a való életben is búcsút inthetsz a jövődnek.

Visszakanyarodva a sztorihoz az állás a következő: van egy főhősünk, egy bizonyos Firka. Ez a magába fordult lélek valamikor régebben elvesztett valamit, ami mindennél fontosabb volt számára, a húgát. Két álomvilág között. Átsétáltak az Angol Vudu nevezetű Vurtba. Ott pedig találtak egy sárga tollat. Mint később kiderül a Fura Sárgát. Firka húga elveszett a toll szépségében majd sikerült elvesznie két álom között is. Törvény szerint - a Vurt kinemmondott törvénye szerint - valamit valamiért. Mivel hátrahagyta a húgát így kapott egy idegen lényt valamelyik univerzumból cserébe. Nos Firka tisztában van a ténnyel, hogy ha még valaha szeretné látni a húgát, akkor kénytelen szerezni egy újabb Angol Vudut, sok kékkel a tetején, egy kevés rózsaszínnel a közepén és egy csipet sárgával az alján. Leereszteni egészen a torkára a tollat és visszarepülni abba a bizonyos kertbe, lenyúlni egy Fura Sárgát, azt is benyelni majd visszacserélni az idegent a húgára, majd élve kijutni. Nos. Így kezdődik Jeff Noon könyve, pont a közepén.

Toll a szájba. Indul az utazás.

- Articsóka