Elhunyt José Saramago Nobel-díjas portugál író, a Vakság, a Jézus Krisztus evangéliuma és a Halálszünet szerzője. A 87 éves író péntek reggel Kanári-szigeteken lévő otthonában halt meg rövid rosszullét után.
25 évesen írta első regényét, de elismert íróvá az ötvenes években vált. A kolostor regénye című műve hozta meg számára a nemzetközi sikert. 1998-ban tüntették ki az irodalmi Nobel-díjjal, a méltatásban a svéd Akadémia az író „képzelet, együttérzés és irónia fűtötte paraboláit” emelte ki. Műveit gyakran jellemzik szürreális és allegorikus alaphelyzetek, Halálszünet című regénye egy olyan országban játszódik, ahol az emberek képtelenek meghalni többé, a Vakságban az önzésbe feledkezett emberiség sorsát vetíti előre.
A kilencvenes években költözött a Kanári-szigetekre, miután a jobboldali portugál kormány és a katolikus egyház tiltakozott Jézus Krisztus evangéliuma című műve ellen. Szót emelt a haiti földrengés áldozatainak megsegítéséért, Kőtutaj című regényének újrakiadásából származó bevételt erre a célra ajánlotta fel.
A szerző politikai nézeteivel gyakran gerjesztett indulatokat. Erőteljesen bírálta Izraelt, mert szerinte Palesztinából koncentrációs tábort csinált, valamint javasolta a spanyol és portugál vezetőknek, hogy Ibéria néven hozzanak létre közös államot. Műveiből és megszólalásaiból is kitűnt szikrázó intellektusa, vitatkozó szelleme. Önként vállalt száműzetése is jelezte azt a kiveszőben lévő józan humánumot és a destruktív folyamatokra adott keményhangú ellenállást, melyet haláláig képviselt.
Nagy ember és nagy író távozott. Nyugodjék békében.