Terebélyesedik a True Blood széria, a Halottnak a csók már a hatodik könyv a sorozatban, és ha ilyen ütemben jönnek ki a jövőben is Charlaine Harris regényei Magyarországon, hamarosan beérjük az eredeti nyelvű megjelenéseket (ha jól tudom, már a tízesnél tart kint a történet).
Értekeztem már korábban a Twilight jelenségről, mellyel kapcsolatban egész sarkos a véleményem, de ezzel a sorozattal kicsit bajban vagyok. A vámpír reneszánsz furcsa, de egyáltalán nem marginális vadhajtásával van dolgunk, melynek óriási sikerét nagyban segítette (legalábbis hazánkban biztosan) a tévésorozat is.
Sookie Stackhouse sztorija valahogy a műfajjal szembeni alapvető elvárások teljesítése mellett tudta elkerülni a „limonádévámpírság” buktatóit. Egész egyszerűen erőteljesebb a hangvétel és merészebb a felütés a szokásosnál. A vámpír figurája a sziruposítás ellenhatásaként itt visszaköveteli magának talán legelemibb attribútumát, a túláradó szexualitást. A vámpír erotikus oldalát Stephenie Meyer és követői – ha nem is tagadják, de – finoman elmossák, ami valószínűleg Charlaine Harris malmára hajtja a vizet. A szex és erőszak erős oppozíciója és kölcsönhatása adja meg a True Blood eredetiségét, és rengeteg olyan olvasót és rajongót is bevonz, akik nem különösebben lelkesednek a vámpíros irodalomért.
Érdekes tendencia, ahogy a kezdetben tisztán vámpíros sztori egyre több fantasy elemmel kezd operálni, természetfeletti és mitikus lények egész sorát vonultatja fel lassan. A kisvárosi környezetben előbb-utóbb mindenkiről kiderül, hogy van valamilyen különleges képessége. Sokan fanyalognak emiatt, de a sorozat sikere Sookie Stackhouse karakterén áll vagy bukik, ameddig az ő figurája nem veszít erejéből és különlegességéből, addig vélhetőleg kevesen lesznek hűtlenek a True Bloodhoz.
A Halottnak a csókról eddig igencsak megoszlanak a vélemények. Főleg a rajongók fogalmaztak meg erős kritikákat, melyekben pont a szexet hiányolják az új epizódból. A sztori ettől eltekintve hozza az előző részek színvonalát, és mindenképpen el kell olvasni, hiszen még idén jön a hetedik a rész is…

http://book.hu/konyv/19766/Halottnak-a-csok.html